Waarom hebben mannen een dikke buik?

dikke buik mannen
Bezig met laden... 258 view(s)
Waarom hebben mannen een dikke buik?

Een dikke buik bij mannen heeft verschillende oorzaken, zoals overmatige calorie-inname, alcohol, ouderdom, stress en een disbalans van de hormonen. Een dikke buik of 'bierbuik' komt bij ongeveer 1 op de 100 mannen voor na hun 50e. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken achter een dikke buik bij mannen. Ontdek ook waarom een bierbuik vaker bij oudere mannen voorkomt en welke kledingkeuze heren met een dikke buik het beste kunnen maken.

7 redenen voor een bierbuik bij mannen

Er zijn talloze factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een bierbuik bij mannen. Van overmatige calorie-inname tot hormonale veranderingen, elke factor speelt een unieke rol. Hieronder bespreken we 7 prominente oorzaken.

1. Overmatige calorie-inname

Een belangrijke oorzaak van een bierbuik is overmatige calorie-inname. Wanneer je meer calorieën consumeert dan je verbrandt, wordt het overschot vaak opgeslagen als vet, voornamelijk rond de buik. Dit kan leiden tot de vorming van onderhuids buikvet en moeilijkheden bij het buikvet verbranden. Voedingsmiddelen rijk aan suiker en vetzuren spelen hierbij vaak een cruciale rol.

2. Alcoholconsumptie

Als je veel alcohol drinkt, en dan met name bier, draagt dit bij aan de vorming van een dikkere buik. Vandaar de zogenaamde 'bierbuik'. Alcohol is rijk aan calorieën en bevordert de opslag van visceraal vet rond de organen zoals het hart en de lever. Dit verhoogt niet alleen de kans op een dikkere buik, maar kan ook leiden tot ongezonde gevolgen zoals hart- en vaatziekten.

bierbuik door bier

3. Veranderingen in metabolisme

Naarmate mannen ouder worden, verandert hun metabolisme en stofwisseling. Dit betekent dat hun lichaam minder efficiënt wordt in het verbranden van calorieën en het opslaan van lichaamsvet, vaak rond de buik. Buikvet verliezen wordt dan ook steeds moeilijker als je ouder wordt. Het mannelijk vetpatroon, waarbij er het onderhuidse buikvet meer opgeslagen wordt, komt veel voor. Het belang van voldoende eiwitten in de voeding neemt hierbij toe om de vetverbranding op peil te houden.

4. Hormonale factoren

Hormonen zijn een belangrijke oorzaak van een bierbuik. Mannen hebben de geslachtshormonen testosteron. Een verlaging in het testosterongehalte en een veranderende hormoonbalans kunnen leiden tot een vermindering in spiermassa en een toename in buikvet. Ook de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen, die mannen ook bevatten, beïnvloeden deze balans.

5. Gebrek aan lichaamsbeweging

Onvoldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht en spiermassa. Zonder regelmatige fysieke activiteit wordt lichaamsvet, inclusief buikvet, makkelijker opgeslagen. Dit verstoort de balans tussen spiermassa en opgeslagen vet, wat resulteert in een grotere buik.

6. Stress

Stress en de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol kunnen een directe invloed hebben op buikvet. Cortisol stimuleert de opslag van vet rond de buik en kan leiden tot een toename van suiker- en alcoholconsumptie. Deze factoren samen dragen bij aan de ontwikkeling van een bierbuik.

dikke buik door stress

7. Genetica

Sommige mannen zijn genetisch meer geneigd om vet op te slaan rond hun buik, heupen, billen en dijen. Dit betekent dat zelfs met een gezonde levensstijl, sommige mannen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een bierbuik.

Waarom hebben vooral oudere mannen een bierbuik?

Een bierbuik bij oudere mannen komt vaak door een combinatie van factoren. Naarmate mannen ouder worden, verandert hun lichaam. De balans in het verbranden van buikvet verschuift, mede door de verminderde aanmaak van testosteron. Ook verliezen ze spiermassa en wordt hun huid minder strak, wat allemaal bijdraagt aan het meer zichtbaar worden van een buikje.

Kleding voor mannen met een buik

De meeste mannen met een grotere buikmaat merken bij reguliere merken met grote maten herenkleding dat de pasvorm niet geschikt is voor hun lichaam. Vaak zie je hierbij dat er veel overtollige stof is, dat de lichaamslijnen niet worden gevolgd of dat de kleding op sommige plekken knelt. Daarom specialiseren we ons bij Alca op shirts, polo's, truien, boxershorts speciaal voor grote heren maten. Dit biedt unieke voordelen die je nergens anders vindt, zoals:

  • Geen overtollige ruimte rond de schouders
  • Past naadloos om de armen
  • Geen overtollige stof bij de oksels en op de rug
  • Past perfect om de buik
  • Geen omklappende taillebanden
  • Optimaal gebruik van materialen

Kleding mannen dikke buik